Veiligheid voor alles

Hoewel het werk zo snel en efficiënt mogelijk gedaan moet worden, is het natuurlijk niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van de gezondheid van de werknemers. Gelukkig is het in deze tijden ook allang niet meer nodig om je leven te wagen om een klus gedaan te krijgen. Veel machines zijn bijvoorbeeld op goede manieren te beveiligen wanneer slimme stappen worden ondernomen. Door een aantal extra veiligheidszaken in te bouwen is het nagenoeg zeker te zeggen dat elk proces van begin tot einde gedaan kan worden zonder dat er ongelukken hoeven te gebeuren. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de stappen gezet worden.

Een machine opereren

Het verzorgen van de veiligheid begint tegenwoordig al bij de manier waarop een machine operationeel kan worden gemaakt. Het is allang niet meer zo dat iedereen, zonder enige kennis, zomaar achter de apparatuur kan plaatsnemen en aan de slag kan gaan. Subtiele beveiligingen in bijvoorbeeld de greep of via aanwezigheidsdetectie zorgen ervoor dat de machine pas gaat werken wanneer de juiste persoon op de juiste manier het proces in gang zet. Dit is een belangrijke stap gebleken omdat nu minder en minder op onverantwoorde manier met de machines kan worden omgesproken. Dit kan alvast veel ongelukken helpen voorkomen.

Inschakelen

Ook het opstarten van de machines is niet meer zo gemakkelijk als voorheen. Zo is bijvoorbeeld een sleutel hebben alleen allang niet meer voldoende om een machine op te starten. Door de aanwezigheid van verschillende schakelaars is het zo dat een machine alleen nog maar op gang komt wanneer de juiste onderdelen zijn ingeschakeld en dit ook nog eens op de juiste wijze is gedaan. Is dit niet het geval, dan kan het goed zijn dat de machine helemaal niet start. Dit vergt dus ook enige scholing van het personeel dat de machines bemant. Op die manier is er meer zeker over de juiste werkwijze.

Niet alleen

Een derde manier waarop de veiligheid beter gegarandeerd kan worden is door de machine niet langer in handen te geven van slechts één persoon. De zogenaamde tweehandsbediening zorgt ervoor dat het nooit mogelijk is om op eigen houtje snel een proces te doorlopen. Er is dan altijd een tweede persoon nodig om het geheel in gang te zetten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er beter opgelet kan worden en dat eventuele verslapping van de persoon die de machine gebruikt niet direct tot grote problemen hoeft te leiden. Dit is vooral aantrekkelijk wanneer groot materieel wordt gebruikt.

Verlichting

Verlichting is ook een belangrijk aspect voor veiligheid, zo kunnen er vooraf geprogrammeerde led verlichtingen ten alle tijden de werkvloer informeren of alles nog lekker loopt of dat er aandacht vereist is, en waar! Ben je benieuwd naar wat voor verschillende LED’s er tegenwoordig allemaal gebruikt worden? Kijk dan eens bij deze webshop voor verschillende machineverlichting opties.

De noodstop

Mocht het toch zo zijn dat er iets mis kan gaan ondanks alle genomen maatregelen, dan is er natuurlijk altijd nog de ultieme veiligheidsmaatregel. Dit is natuurlijk de noodstop. Deze bestaat al heel lang en komt in heel veel vormen terug. Daarom is hij ook zo herkenbaar voor iedereen op de wereld.


Het betreft immers vrijwel altijd een grote rode knop die ingedrukt moet worden om te zorgen dat de machine direct tot stilstand komt. Het is te vergelijken met bijvoorbeeld een noodrem. Door direct de spanning of het gas af te snijden kan de machine niet meer gebruikt worden.